Gay Kids

Jeg liker bedre å bruke andres bilder, for de er mye bedre enn mine egne, fleipet Lill-Ann Chepstow-Lusty da hun holdt foredrag om Gay Kids på Fotografiets Dag i Horten.
Det var muntert og lattermildt da den underholdende fotokunstneren Lill-Ann Chepstow-Lusty varslet et 3 timers foredrag om myntfotografering, med låste dører. Alle skjønte spøken, isen var brutt og det ordentlige foredraget kunne starte.

Det starter med en liten gjennomgang av hennes tidligere prosjekter og arbeider. Mye i bokform, om outsidere homofile, lesbiske. Det går mye i kitschy farger. Hun liker det, sier hun før hun peiler inn mot temaet Gay Kids, som er foredragets hovedtema.

Bokprosjektet tar for seg bilder og dokumentasjon fra homofiles barndom, hvem de var, hvordan de ble presentert, hvordan de ble oppfattet. Ideen er å presentere et bilde av unge homofile, et bilde mange kanskje overser i dagens samfunn. For mange av de ”voksne” homofile har også vært ”unge” homofile. Dette forsøker Lusty og hennes samarbeidspartnere å belyse.

Bildene er samlet inn fra familiealbumene og loftene. Det er barnebilder fra mennesker i alderen 18-80 år, og bildematerialet er både mangfoldig og morsomt. Alle de 100 portretterte er intervjuet og tekstene fungerer som viktig forskning på temaet.
- Jeg liker bedre å bruke andres bilder, for de er mye bedre enn mine egne, fleiper hun, til nye flir fra tilhørerne.

Men de andre ville ikke visst hvor viktige disse bildene er, Lusty.

Praten går i engasjert tempo fra podiet. Og det er faktisk ikke bare Lusty som prater, også forsker Bera Ulstein Moseng, som selvsagt er med på prosjektet, bruker en stor prosentandel av taletiden. Det snakkes mye om hvor lite oppmerksomhet de homofile og lesbiske får i samfunnet, som i pressen for eksempel. Det snakkes også mye om behovet for å lære barn om homofili, slik at dette kan oppfattes som noe som er normalt i oppveksten og i samfunnet vårt.

Og målgruppen er nettopp de unge, de det handler om i bokprosjektet som ble publisert sent i 2008. Boken skal brukes i skolen, slik at temaet kan problematiseres, diskuteres og desarmeres.

Publikums applaus bekrefter entusiasmen. Temaet er viktig, prosjektet er banebrytende; også utenfor Fotografiets rammer. Samfunnet trenger dette.

Lill-Ann Chepstow-Lustys hjemmeside:
http://www.lusty.no/
Christian Roth Christensen -
Christian Roth Christensen
Christian Roth Christensen -
Christian Roth Christensen
Ukjent fotograf -
Ukjent fotograf
Monica og tante Martha, privat familiefoto fra Lill-Ann Chepstow-Lustys prosjekt Gay Kids

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu