''Det Største Spillet''
Her bodde ''Nazisten på Helle'',Gunvald Tomstad (''Tom'') like utenfor Flekkefjord.Ble beordret fra London til å bli nazistleder, for å ha full oversikt over hva tyskerne visste om senderen, som ble operert fra denne gården. Han overlevde krigen - så vidt, men krigens påkjenninger gjorde at ha døde bare 52 år gammel.
LES boka, SE filmen! Dette MÅ ikke glemmes!
Hans datter bor i huset idag, og jeg samtalte med henne i over 3 timer - til min kones store fortvilelse.
Bildet inngår i albumet Norsk historie -
Utstyr
  • Sony F-717
  • -
  • Brennvidde9,7mm
  • Blenderf/5
  • Lukker1/500s
  • FilmtypeDigitalt
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger510
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_128193} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Kurt S.

Har lest boka og sett filmen. Veldig fasinerende/spennende.
Bildet ble fint. Skarpt med fine farger og fint utsnitt.
Er interessert i historie og ser fram til flere bilder i serien din.
Mvh Kurt
Venche J.

Du fikk meg iallfall til å bestille boka. :)

Nei, vi må ikke glemme...

Wenche.
Oddbjørn W.

Mange takk for positive tilbakemeldinger. Ja, jeg fikk det privilegium å samtale med hans datter, som nå bor i huset, i over 3 timer, og dette ble uforglemmelige timer for meg. Hun viste meg flere permer med ''Top Secret''-dokumenter, og jeg avfotograferte mange av dem.
Denne senderen de hadde her på Helle var eneste forbindelse de hadde med London mellom Stavanger og Kristiansand, og tyskerne satte inn utrolig store ressurser på å finne dem. Men fant den ikke - til tross for at de sto med peileapparatene utpå tunet og konstanterte at den måtte være like i nærheten.
Gunvald Tomstad balanserte på en knivsegg i flere år: Ett feil ord, og han var avslørt. Men han spilt rollen så utrolig bra at endog hans egen mor vendte han ryggen.''Gunvald er ikke lenger min sønn ''...
Men tyskerne likte denne blonde germaner så godt at de gjorde han til idelogisk fører, hvor han kveld etter kveld holdt flammende foredrag til støtte for nazismen. --- Alt for å beskytte sendere.

Hege J.

Hei Oddbjørn! :-)

Her har du begitt deg ut på et virkelig spennende prosjekt som det skal bli interessant å følge framover!

Ingenting å utsette på bildet. Det er skarpt og fint og med godt mettede farger. Det ser trivelig ut der! ;-)

Historien er meget interessant... Vi har alle et ansvar for ikke å glemme heltene fra krigens dager og formidle kunnskapen til kommende generasjoner. (He, he... Her kom læreren i meg fram!!) Du fikk meg nysgjerrig på denne historien, som er ny for meg, så jeg må få lest mer om denne unike mannen ved leilighet.

Tittelen skaper interesse for bildet og er dermed velvalgt og god.

Mvh Hege
Oddbjørn W.

Mange takk for kommentar, Hege.
Tittelen på bildet ''Det Største Spillet'' er ikke min, men er tittelen på boka, skrevet av Per Hansson. Det var dene boka - og senere filmen - som gjorde denne utrolige histori kjent.(Jeg har brukt '''' for å markere at det er et sitat)
Uff ja, når læreren hadde rettet mine (sidemåls-)stiler var det som om hun hadde bødd neseblod.... Men som en annen lærer trøster seg med når han har håpløse elever: Det ble da menneske av Oddbjørn og!

Oddbjørn W.

Vil få takke de som har skrevet meldinger til meg om ting de forbinder med historien om GUNVALD TOMSTAD.
Og siden vi er på det herlige Galleriet vil jeg oppfordre de som måtte ha noe å fortelle som angår dett bildet og denne HISTORIEN om ''NAZISTEN PÅ HELLE'' om å fortelle det her under dette bildet. For: DETTE MÅ VI IKKE GLEMME!

Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu