Makrohjelp søkes
Jeg trenger noe hjelp med makro fotografering. Her en ivrig humle på en løvetann. Vil gjerne ha ris og ros i form av konstruktiv kritikk. :)
Utstyr
  • Canon EOS 350D
  • Sigma 150mm F2.8 APO EX DG Macro
  • Brennvidde150mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker1/320s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger380
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_259399} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Torbjørn K.
Jeg liker godt komposisjonen og utsnittet her, men de små insektenene i forgunnen trekker oppmerksomheten bort fra humla. En regel som ofte fungerer bra er ''keep it simple,'' så alle element som ikke bidrar til å gjøre bildet bedre bør du unnlate å ta med. Lyset synes jeg er den største haka ved bildet her. Det blir alt for hardt og gjør at det gule blir veldig gult, mens humla blir helt gjenngrodd og forsvinner helt. Du bør prøve deg i skyggen eller om kvelden/morgenen når lyset er mykere. Om kvelden/morgenen er det ofte litt kjøligere også, så da er insektene mindre aktive og lettere å fotografere. Stativ er ofte noe herk, men det gjør nytten også ved macro-fotografering. Dersom du bruker et med et stort kulehode som stilles litt løst eller en kort monopod, er det lett å bevege kameraet i myke bevegelser samtidig som det gir god støtte.

Torbjørn
Line Kristin W.
Jeg er ikke enig med TK i at billene i forgrunnen forstyrrer, tvert i mot.
Det florerer av ''Humle-på-løvetann-og-that's-it''-bilder, jeg synes det er fint at du har valgt å gjøre det litt anderledes ved å tilføye et element. Når det er sagt hadde jeg gjerne sett at du ventet til den nærmeste billen tittet opp fra kronbladene. Da hadde bildet fått en tydeligere historie; møtet mellom humlen og billene. Samtidig ville du også gitt betrakteren en opplevelse av insektene som ''personligheter''.

Som TK nevner er humlen ganske gjengrodd. Ikke så enkelt det der med mørke insekter og lyse/gule blomster. Hvis du ikke er morgenfugl, kan du satse på en disig/overskyet dag eller skygge for humlenes yndligsblomst med en hvit paraply på stang stukket i jorden. En liten reflektorskjerm for å reflektere lys på mørke insekter kan også være kjekt å ha, koster et par-tre hundringser. Eller du kan bruke en hvit papplate som du støtter opp med pinner. Jada, det er noe herk alt sammen, men det er jo ikke så moro om det er altfor enkelt heller :-)

Er det rimelig vindstille kan du gjerne bruke lengre lukker (og evt. mindre blender/større dybdeskarphet) enn her, - humler (og disse billene) er ikke så urolige når de først har satt snuserten i noe digs.

Da ser vi frem til et verdensrevolusjonerende humlebilde fra deg neste gang, Øyvind! ;-)

- Line :-)
Birna R.
Lyset er definitivt ikke hardt (tungekronene i løvetannen kaster ikke skygger). Men bildet er grovt undereksponert, nærmere 1.5 trinn skulle jeg tro. Endel målesystemer lar seg lure av f.eks. gult, som er en ''lys'' farge og derfor skal eksponeres tilsvarende. Om kameraet ditt ikke takler fargelysmåling, så må du bygge opp en erfaringsbase selv over situasjoner som krever manuell overstyring av eksponeringen. Nå har du en iboende kontrast mellom det mørke insektet og de lyse blomsterpartiene, men det er er ikke verre enn at et moderne kamera skulle ta dette på strak arm (rakt objektiv?):)

Forøvrig enig med Line ang. komposisjon og andre detaljer. Insektfotografering er blant de få områder hvor det lønner seg å ta *mange* bilder. Ikke nødvendigvis ved å trykke inn utløseren og holde den inne, men å fotografere korte og kjappe sekvenser når ting virker å være gunstige.
Øyvind L.
Oi! Tusen takk alle sammen!

Hadde aldri trodd jeg skulle få så god hjelp. Jeg leser og tar til meg det dere sier. Dette blir ikke det siste, det er helt sikkert! Nå er det snart ut igjen og prøve på nytt.

Igjen tusen takk for hjelp og ros. Jeg setter stor pris på tilbakemeldinger i form av tips.

Øyvind
Ruth S.
*kremt* får jeg lov å ta kopi av alle rådene som ble gitt her?? Jeg sliter med det meste, og dette var flotte råd!

Bildet er jo bare helt nydelig,da. Jeg kan ikke pirke på noe,jeg..

-ruth-
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu