Masken
Denne fant jeg på kreta. Prøvde å knipse den mens den løp avgårde, men den forsvant i krattet før jeg fikk noe ordentlig bilde. La merke til en at en annen bille med lignende tegning var stedbunden, så jeg dro tilbake etter noen dager og lette etter denne og klarte faktisk å finne den igjen. Den var nesten ikke i ro men etter et 30-talls bilder fikk jeg et par brukbare. Er ganske fasinert av tegningen på ryggen, lurer litt på om den har inspirert noen av de afrikanske maskene? Er det noen som kjenner dette insektet, det er vel en tege?
Fotograf
Utstyr
  • Panasonic DMC-FZ20
  • Leica
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriMakro/micro
  • Lastet opp
  • Visninger373
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_146141} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (5)
Ann W.

For en stilig krabat! Jo, helt enig - første tanken var en stridsmaske,
ikke TØR å røre meg... Den ser nesten ut til å stirre truende på deg.

Liker presentasjonen.

Mvh,
Ann W
Carsten A.

Fargene - rødt og svart - er varselfarger om giftighet (eller ihvertfall vond smak), eventuelt er det tale om vernelikhet (etterligning av fargene til giftig art). Fargevalget finner man igjen hos ulike ikke beslektede arter i insektriket, f.eks. hos bloddråpesvermer, se f.eks. http://www.biopix.dk/Species.asp?Language=no&Searchte...ommerfugle

Du omtaler denne dels som bille (Biller=Coleoptera), dels som tege (Teger=Hemiptera/Nebbmunner). Begge deler kan det jo ikke dreie seg om, biller og teger er to forskjellige ordener. Teger og biller kan ha en viss, overflatisk liket i kroppsform etc., men tegene skilles gjerne fra biller ved at forvingene er delt i en hard og læraktig del, og en hinneaktig og tynnere del. Vingene blir lagt over hverandre i kors slik at de hinneaktige vingedelene dekker hverandre. Dermed ser det ut som tegene har en X-formet tegning på ryggen, dette finner man ikke hos biller. Dette er nok en tegeart ja. Giftighet og/eller vond lukt/ekkel smak er også noe som går igjen hos mange tegearter.

Opptaket hadde nok vunnet på en bedre detaljering. Omgivelsene (og bildets kanter) virker en god del for mye bearbeidet.

MVH CA
Eyvind R.

Flott tegebilde. Veldig artig at du ''oppdaget'' masken hos et slik aktivt dyr. Brukbart skarpt og ok bakgrunn. Er enig med CA at bildekantene er for mye bearbeidet..

MVH Eyvind
Arve G.

Dette fargerike småkrypet er en ildtege(Pyrrhocoris apterus).En vanlig europeisk art som også finnes i hele Skandinavia bortsett fra Norge.Akkurat denne arten skal visstnok inneholde stoffer som skal kunne brukes som antibiotika for mennesker.
Når det gjelder forskjell på teger og biller så kan det tilføyes at billene har fullstendig forvandling:Egg-larve-puppe-voksen.Mens tegene har ufullstendig forvandling:Egg-nymfestadier-voksen.Her vil nymfene gradvis utvikle seg til å ligne mer og mer det voksne individet.Antall hudskifter er variabelt.

Arve
Jan R.

Takker så mye for interessante kunskapsrike og hyggelige innlegg, at Ildtegen ikke finns i Norge når den er vanlig i alle andre land var jo litt synd. Å få et bra bilde på frihand liggende på kne med kompaktkamera med 5mm nærgrense, skarpt sollys, skygge fra kameraet og løpende motiv viste seg å være utrolig vanskelig. :-) Bildet er ikke forminsket men croppet til denne størrelsen, derfor er nok kvaliteten så som så.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu