Rekordsalg av kameraer - igjen

Til tross for økonomiske nedgangstider selges det kameraer som aldri før. Ved passering av første halvår var det solgte 153 000 kameraer - en økning på 33 % fra fjoråret.
Med fjorårets sommervær i minne, var det mange i fotobransjen som hadde forventet at kamerasalget i sommer ville flate ut. Men halvårsstatistikken fra Fotorådet viser at folk fortsetter å kjøpe kameraer som aldri før.

Selv om det er digitalkameraene som er det heteste for tiden, har ikke folk mistet troen på de filmbaserte 35 mm kameraene. I løpet av årets første seks måneder ble det solgt ca. 38 000 filmbaserte kompaktkameraer og speilreflekskameraer - en økning fra 34 000. Økningen utgjøres for det meste av speilreflekskameraer. De lave prisene på slike kameraer har ført til at mange velger dette, til tross for at alle nå vet om de digitale kameraene. De digitale speilreflekskameraene ligger foreløpig utenfor flertallets rekkevidde.

Det er først og fremst digitale kompaktkameraer som er de mest populære. Mens det i fjor ble solgt ca. 50 000 slike kameraer pr. 30. juni, viser årets tall over 106 000. - Denne økningen kommer til tross for dårligere vær på forsommeren i det største handelsområdet, og til tross for stigende arbeidsledighet og usikkerhet, sier informasjonssjef Knut Førsund. - Vi kan ikke ta dette som tegn på noe annet enn at folk er mer interessert i kameraer og fotografering enn noen gang. Aldri før har det vært solgt så mange kameraer. Salget av tilleggsobjektiver, blitzer, stativer og fotobagger har også vært rekordhøyt.

Totalt sett ligger kamerasalget 33 % over i fjor, verdien har økt med 40 %. Også engangskameraene øker, fra 316 000 til 418 000. Overgangen til digitalt fører imidlertid til nedgang i filmsalget, og til en nedgang i antall kopierte bilder. Folk med digitale kameraer fotograferer mer enn folk med filmbaserte kameraer, men lager ikke like mange bilder på papir.

- Denne nedgangen er en utfordring for alle som kopierer bilder, sier Førsund. - Hvis for mange bilder blir liggende på PC'en før folk får dem over på fotopapir, kan jobben bli så stor at det blir som med skoesken og fotoalbumet: Man kommer ikke videre. - Mitt råd er at de med digitale kameraer først leverer minnekortet med bildene til kopiering, og så etterpå overfører bildene til datamaskinen. Så kan de sende bilder med e-post, bestille forstørrelser, arkivere, manipulere, lage forstørrelser og andre bilder på egen skriver, osv.

Interessen for videokameraer har også økt kraftig. I første halvår ble det solgt 67 000 kameraer (de fleste digitale), mens tallene for i fjor var 38 000.

Fotorådet minner om konkurransen SI DET MED BILDER! Det er en fotokonkurranse som skal premiere de beste bildeseriene. Reisepremier for 35 000 skal deles mellom de tre beste seriene. Fristen for innlevering i fotobutikkene er 1. september. Se ellers http://www.fotoradet.no

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu