Sony går lyst og bredt

Lanserer 12-24mm f/2.8 GM. Dette skal være en oppvisning i hva de kan få til.
Sonys Grand Master (GM) serie av objektiver er kjent for å være av svært høy kvalitet, og det viser de også med dette objektivet.

Sony har uttalt at her fikk ikke ingeniørene begrensninger på prisen, så de skulle gjøre det beste de kunne.

Resultatet er et 12-24mm ultravidvinkelzoomobjektiv som er mer lyssterkt enn noe vi har sett på denne brennvidden før. Vi har sett ting som er like lyssterkt og ikke så vidt, og videre men ikke så lyssterkt.

Landskapsfotografer, de som fotograferer store saler innendørs og nordlysfotografer, og alle som liker å leke med perspektiv og linjer vil nok alle kunne bli glade i dette objektivet.

Vi har vel aldri før sett et objektiv med så mye eksotisk glass. Her er det 3 såkalte XA-elementer (eXtreme Aspherical), deriblant frontelementet. 2 Super ED, 3 ED og 1 asfærisk element.

Det er visstnok første gang Sony bruker 3 XA-elementer i et objektiv, og frontelementet er det største av denne typen de noen gang har lagd. Objektivet har så ekstrem krumning på innsiden at den vanlige coatingen ikke fungerte, og de måtte utvikle en ny, Nano AR Coating II for at det skulle bli bra. Coatingen er lagt så jevnt på at man får mye mindre «løkring»-effekt i høylys ute av fokus, enn det man har sett tidligere.

Autofokusen styres av 4 XD lineære motorer for å gi nok kraft og responstid til å kunne følge med på skuddtakten på de raskeste kameraene. Motorene kan justere fokuselementene inntil 50 000 ganger i sekundet, og med en nøyaktighet på en mikrometer (1/1000mm). Sony påpeker at dersom autofokusen er rask nok, hjelper det ikke å ha et kamera som kan ta 20 bilder pr. sekund med full autofokus mellom hvert bilde, hvis objektivet ikke rekker å fokusere på den korte tiden det er mellom bildene.

Tross alle avanserte løsninger og den store lysstyrken på f/2.8 gjennom hele zoomområdet, veier ikke objektivet mer enn 847g. Det kommer med fast solblender, så det tar ikke vanlige filtre, men Sony har laget en litt pussig løsning der man kan skjære til gelatinfiltre og montere på baksiden.

Salgsstart er tidlig i august, og veiledene pris er ca 37 000 kroner.
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu