Slutt å kalle Canon feige!

Canon EOS R5 endrer hele spillet. Canon har i dag annonsert noen kommende produkter som for alvor viser at de nå ønsker å ligge i forkant av den teknologiske utviklingen og kanskje knuse noen konkurrenter på veien.
Vi har vært med i hylekoret. Vi skal innrømme det. Canon har for lenge vært for kjedelige. For en god del år siden gikk Canon fra å være kameraprodusenten som ledet an både på bildekvalitet og på spennende funksjoner og teknologisk utvikling til å bli trauste og litt kjedelige. Det var Canon som begynte med bildestabilisator i objektivet. Det var Canon som eksperimenterte med øyestyrt fokus, det var Canon som så at CMOS-brikken hadde potensialer som CCD-aldri ville kunne få, og gikk over til det først. Det var Canon som lagde det første speilreflekskameraet som kunne brukes til profesjonell video.

Så var det stopp. Ikke det at Canon lagde dårlige kameraer, langt derifra. Det var solide arbeidshester som leverte det de skulle, men på funksjoner lå de hele tiden et hestehode eller en generasjon bak, og nyvinninger de siste 10 årene begrenser seg til relativt få funksjoner.

Men nå ser det ut som Canon har innsett at de heller bør ligge i forkant. Vi har forsøkt å si det til dem i mange år, og endelig har de begynt å lytte. Vi så det først med lanseringen av EOS 1Dx Mark III tidligere i vinter. Der la de inn en videofunksjon vi aldri hadde sett maken til, sammen med en seriebildehastighet og buffer i en klasse for seg selv. Aufotokusen gleder vi oss til å se hva kan yte.

EOS R5
I dag letter Canon på sløret for enda noen nye produkter, og viktigst av disse er helt klart EOS R5. Navnet har det arvet fra EOS 5D, og det er i dette segmentet Canon plasserer dette speilløse kameraet.

Det er, som navnet indikerer, et speilløst kamera med RF-fatning, og for første gang ser vi et produkt fra Canon med bildestabilisator på bildebrikken. Alle de andre kameraprodusentene har dette allerede, og her er Canon til og med senere ute enn Leica. Det er mulig de kommer sent, men mye tyder på at de kommer godt. Canon har ikke sagt noe offisielt om det, men ryktene sier at dette blir den beste bildestabiliseringen vi har sett noen gang. Det snakkes om 8 trinn lengre lukkertider enn uten stabilisering (når både IS i objektivet og IBIS i kameraet jobber sammen). Det er i så fall sensasjonelt og betyr at du kan håndholde kameraet 250 ganger lengre enn du kan uten stabilisering (For eksempel 300mm på 1 sekund lukkertid). Bildestabilisering på bildebrikken (IBIS) er også uhyre effektivt ved videoopptak.

Dette er ikke en lansering av nytt produkt i dag, men en annonsering av at de utvikler et slikt kamera. Det vil derfor ta litt tid før vi får vite akkurat hvor god stabiliseringen er.

En annen funksjon de har gått offisielt ut med, er 8K video. Det har vi heller aldri sett i et slikt kamera før. Hva skal man med det, spør du kanskje, og det er for så vidt et betimelig spørsmål, all den tid folk fortsatt sliter med 4K. Men det er to momenter her. Det ene er at Canon vil vise at de kan, og vil være først ute med det. Det andre er at en 8K-videostrøm gir enkeltbilder på godt over 30 megapiksler. Mens vi tidligere har snakket om seriebildehastigheter på 8, 12, 14 bilder pr. sekund, kan du nå altså få serier på 30 bilder pr. sekund, med autofokus, så lenge du ønsker, og så mulighet for å plukke ut akkurat det øyeblikket du ønsker med en oppløsning på 33 megapiksler.

En så høy utlesningshastighet som en slik funksjon krever, åpner også for andre muligheter, som 4K med høy bildefrekvens, for eksempel.

Hvis du foretrekker den gamle måten med seriebilder, vil R5 klare 12 bilder pr. sekund med mekanisk lukker og 20 med elektronisk og med full autofokus. Det er kanskje ikke banebrytende, men likevel en bra hastighet.

For å kunne hente ut et videosignal på 8K i 16:9-format, trengs en oppløsning på en 3:2-bildebrikke på minst 42 megapiksler. Da blir ikke bare hastigheten bra. Da blir den rett og slett vanvittig. Ja, Sony A9 kan også ta 20 bilder pr. sekund, men ikke med 42 megapiksler! Det eneste kameraet som klarer det i dag, er Leica SL2, som gjør 20 bilder pr. sekund i 47 megapiksler (med autofokus på første bilde i serien).

Så mye mer enn dette har ikke Canon offentliggjort ennå, men de sier at R5 vil ha støtte for direkte overføring av bilder til deres nye skytjeneste, image.canon, som lanseres offisielt i dag. Kameraet kommer også med to minnekortsport, og minst ett av dem antar vi må være CFexpress.

Image.canon vil være en skytjeneste der du kan lagre permanent en begrenset mengde bilder, men over kortere perioder vil du ha ubegrenset lagring. Du skal med andre ord kunne benytte det som backup på reise, og så laste ned bildene lokalt når du kommer hjem.

Hva vil dette ha å si for bransjen? Det kommer naturligvis litt an på prisen, men dette blir et speilløst kamera som overgår alle andre speilløse kameraer vi har sett. På mange måter overgår det alt annet vi har sett, uansett kamerakategori. Det er tydelig at Canon synes Sony har tatt for store andeler fra dem, og vil ha noen tilbake. Med den hastigheten, videofunksjonen og oppløsningen, ser det ut til at Canon går i strupen på alle de fire speilløse fullformatmodellene til Sony med en enkelt modell. Det er ganske ambisiøst, men får de det til, har de oppnådd noe stort, og vi kan lure på hvorfor de ikke begynte før.

Det som har skjedd er at selskapet med størst tyngde innen foto/video melder om et kamera som ser ut til å overgå det meste vi har sett. Sony og Panasonic har muskler og kan svare på dette hvis de ønsker, men hva med mindre aktører? Vil de har utviklingsressursene og markedsmidlene til å kunne ta opp konkurransen mot dette?

Pussig men interessant objektiv
Samtidig med annonseringen av R5, annonserer Canon også at de utvikler ni nye objektiver for RF (uten at de spesifiserer nærmere om de fleste av dem), deriblant en ny telezoom, som er noe så eksotisk som en RF 100-500mm f/4.5-7.1L IS USM. Dette er altså et L-objektiv (toppserien til Canon) med den minste blenderåpningen vi har sett fra dem noen gang.

Vi antar at dette henger sammen med bildestabiliseringen i huset på R5 – at Canon rett og slett ser muligheten for å lag ekstremt kompakte objektiver ved å redusere litt på blenderåpningen (2/3 blendertrinn mindre enn f/5.6) og kompensere for det med en god bildestabilisator, både i objektivet og i kameraet. Bildestabilisatoren kompenserer riktignok bare for stillestående motiver, så dette blir ikke noe sportsobjektiv, eller objektiv for fugler i flukt, men går du innover i fjellet og tar bilder av elg i skogbrynet og ryper i gresset, så trenger man ikke alltid sportsobjektiv. Man trenger å fange mye lys med noe man orker å bære, og der vil dette objektivet ha sin plass.

Telekonvertere for RF
Til slutt forteller Canon at de utvikler telekonvertere for RF-systemet. De vil komme i de vanlige størrelsene, 1,4x og 2x.

Canon sier ikke noe om når vi kan forvente disse produktene, eller hva de vil koste.
 -
 -
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Magnus Vidal T.
"Dette er ikke en lansering av nytt produkt i dag, men en annonsering av at de utvikler et slikt kamera" Det ville vært mer oppsiktsvekkende om utviklingen av noe som det her ikke har vært under utvikling :)
17.2
Erik F.
Det er et betimelig spørsmål, Bjørn.
Jeg har ikke annet belegg enn den informasjon som er tilgjengelig.
Vi vet at Canon kan lage kameraer som fungerer på aller høyeste nivå (driftssikre under alle forhold). De kan bildekvalitet, ergonomi og slike ting. Da gjenstår hvordan spesifikasjonene er.
Hvis det stemmer at det kan ta 8K video, som vi aldri har sett før i en "stillbildekamera", bildestabilisator som kan kompensere for 8 trinn (som vi aldri har sett før) og 20 bilder pr. sekund på et kamera med over 40 megapiksler (som vi aldri har sett før), så lover dette bra, og jeg ser ikke hva det er som matcher dette.

Så er det selvfølgelig funksjoner andre kameraer har som vi ikke vet om dette har, eller kan anta at det ikke har, som er svært viktig for mange, så det vil aldri bli det perfekte kameraet for alle, men fra et teknologisynspunkt er dette ganske banebrytende.

Men det som er viktig med artikkelen er egentlig at Canon har sluttet å holde tilbake på spennende teknologi, og at dette, i lys av andre lanseringer (eller mangel på det), totalt endrer konkurransebildet den delen av kamerabransjen.

14.2
Bjørn S.
"Det kommer naturligvis litt an på prisen, men dette blir et speilløst kamera som overgår alle andre speilløse kameraer vi har sett. På mange måter overgår det alt annet vi har sett, uansett kamerakategori."

Hva slags belegg har du for sannhetsgehalten i slike formuleringer på et produkt som ennå ikke er lansert, og som du ikke har erfaringer med?
14.2
Ivar D.
Det var da voldsom reklame for noe man vet svært lite om og som hvis ryktene stemmer, er det forbeholdt først og fremst de som lever av det, og de blir jo færre og færre.Prisen på det vil ikke bli ubetydelig, derfor vil nok uansett å fantastisk det er, neppe bli en markedsleder ei heller en konkurrent til allerede kameraer som har produsert til nå, fantastiske kameraer både i full format og APS-C. Men spennende er jo alle slike rykter.
13.2
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu